Etiopia este considerată leagănul cafelei, pe baza faptului că a fost în pădurea din regiunea Kaffa unde a fost descoperită Coffea Arabica. Astăzi, Etiopia este una dintre cele mai convingătoare țări producătoare de cafea, cu o mare diversitate de arome.
Dacă cauți o ceașcă fructată și intens aromată, cu siguranță te vei bucura de cafeaua din regiunea Sidamo, situată în sudul Etiopiei. Sidamo găzduiește unele dintre cele mai înalte altitudini ale țării pentru cultivarea cafelei, variind de la 1.500 la 2.200 m.m.m. Ca urmare, cafeaua se coace lent și, prin urmare, dezvoltă arome mai intense. Sidamo este, de asemenea, sursa multor fasole de gradul 1 și 2 din Etiopia, cele două grade de cea mai înaltă calitate. Cafelele de la Sidamo au un caracter foarte special și un profil unic de ceașcă care justifică să le consideri unele dintre cele mai bune cafele din lume. Aceste cafele sunt de obicei cultivate în structuri mici. În cele mai multe cazuri, fermele de familie produc doar o recoltă mică. Prin urmare, fermierii dintr-un „woreda” (adică un district) colaborează de obicei. Ei își adună cireșele la o stație centrală de spălat, în loc să-și prelucreze cafeaua individual cu propriile lor mașini. Una dintre ele se bazează în woreda Bensa de unde provine această cafea specială. În timpul sezonului de recoltare, producătorii livrează zilnic cireșe coapte la moara Bensa pentru a le sorta și procesa cu grijă. În acest caz, s-a aplicat metoda de prelucrare uscată, cunoscută și ca nespălat sau natural.