Cafeaua de specialitate este un tip de cafea de calitate superioara, care este cultivata, procesata si preparata cu metode atente si riguroase. Acest tip de cafea este caracterizat prin arome unice, gusturi fine si proprietati organoleptice superioare, cum ar fi aciditatea, corpul si balansul.
In general, cafeaua de specialitate se cultiva in zone geografice bine definite si are o istorie bogata in cultura locala. De asemenea, este selectata cu atentie si este procesata prin metode care permit fiecarei boabe sa se dezvolte la potentialul sau maxim, inainte de a fi prajita si preparata cu grija.
Notiuni importante legate de cafeaua de specialitate includ:
Terroir: conceptul de terroir se refera la combinatia unica de conditii geografice, climatice si culturale care influenteaza aroma si gustul cafelei.
Grading: sistemul de clasificare a calitatii cafelei, care tine cont de dimensiunea si forma boabelor, prezenta defectelor, continutul de umiditate si alte caracteristici.
Procesare: metoda prin care boabele de cafea sunt prelucrate dupa recoltare pentru a-si dezvolta caracteristicile organoleptice unice.
Prajire: procesul prin care boabele de cafea sunt prajite la temperaturi inalte pentru a-si dezvolta aroma si gustul.
Preparare: metoda prin care cafeaua este pregatita pentru a fi bauta, cum ar fi espresso, filtru, V60, Syphon sau aeropress.