În spatele fiecărei căni de cafea se ascunde o poveste, iar pentru cafeaua "marghiloman" aceasta este cu adevărat captivantă, îmbinând politica, ospitalitatea și gustul inconfundabil al tradiției românești.

1) Legendele lui "Marghiloman"

Există două legende care înconjoară apariția acestei cafele inconfundabile. Prima dintre ele îl are ca protagonist pe omul politic conservator Alexandru Marghiloman (1854-1925). Se spune că, într-o zi de vânătoare, în lipsa ingredientelor tradiționale pentru prepararea cafelei, valetul său a improvizat, folosind în loc de apă coniac. Astfel a luat naștere "marghilomana".

O altă legendă, mai puțin cunoscută, atribuie inventarea acestei cafele unui birtaș sau cafegiu numit Marghiloman, în timpul unei vizite a regelui Carol I la Sulina. În lipsa apei proaspete, acesta a preparat o cafea cu rom. Gustul plăcut al cafelei i-a captivat pe oaspeți, iar de atunci specialitatea a fost numită "marghilomană", după numele birtașului.

2) Prepararea Cafelei "Marghiloman"

Din aceste legende reiese că "marghilomanul" este o cafea turcească fiartă în coniac sau rom. Discuțiile cu "cafegii" care au pregătit această băutură au relevat că se prefera adăugarea apei, alături de coniac sau rom, pentru a evita un cost prea ridicat și pentru a tempera efectele cafelei asupra consumatorilor.

O rețetă veche, datând din 1908, descrie procesul de preparare, indicând că se adaugă rom de calitate superioară în timpul fierberii cafelei.

3) Prima Mențiune a lui "Marghiloman"

Prima mențiune a cafelei "marghiloman" o găsim într-un articol din 1889 despre Mihai Eminescu. Deși nu este clar dacă cafeaua cu rom menționată în acest articol este identică cu "marghilomanul", termenul este folosit într-un context similar.

O altă referire la "marghiloman" apare în 1908 în revista "Furnica", iar în 1909 într-un text al lui I. L. Caragiale, confirmând popularitatea acestei băuturi în perioada respectivă.

4) Originea Numelui

Există mai multe teorii cu privire la originea numelui "marghiloman". Una dintre ele îl atribuie lui N. T. Orășanu, prozator și director al publicației "Monitorul Oficial". El ar fi fost cel care a botezat această băutură, împreună cu alte consumații, într-un mod simbolic și plin de umor.

Alte teorii îl asociază pe Alexandru Marghiloman cu numele băuturii, dat fiind că acesta ar fi fost cunoscut pentru preferința sa pentru cafea cu rom sau coniac.

Indiferent de originea exactă a numelui, cafeaua "marghiloman" rămâne o parte importantă a tradiției culinare românești, aducând cu sine nu doar aroma bogată a cafelei, ci și poveștile și legendele din spatele fiecărei cești savurate.