Procesarea naturală sau uscată la soare este o metodă de procesare a cafelei în care boabele sunt lăsate să se usuce cu pulpa intactă. Acest proces este adesea utilizat în regiunile cu climă caldă și uscată și presupune așezarea boabelor de cafea pe o suprafață plată, astfel încât să fie expuse la soare și vânt pentru a se usca.

În acest proces, boabele de cafea sunt lăsate să se usuce încet, în timp ce pulpa începe să fermenteze. Acest proces de fermentare poate influența gustul cafelei și poate adăuga note de fructe acide, dulci și umami în finalul cafelei.

Cafeaua procesată prin metoda uscată la soare este adesea caracterizată prin un gust intens și robust, cu accente de fructe și note de caramel sau ciocolată. În ciuda acestor caracteristici de gust atractive, procesarea naturală poate fi dificil de controlat și poate fi expusă la contaminare cu microbi sau insecte. De aceea, este adesea considerată o metodă mai puțin fiabilă decât alte metode de procesare, cum ar fi procesarea washed.