Cafeaua preparată la V60 este o metodă populară și apreciată de a prepara cafeaua, care oferă un control precis asupra procesului de extracție și permite degustatorilor să experimenteze cu diferite metode de preparare.

V60 este numele unui tip de filtru conic, fabricat din hârtie sau metal, care se poate utiliza pentru a prepara cafeaua prin metoda filtrului. Acest filtru conic are un orificiu mic în partea inferioară și un unghi de 60 de grade, care permite apelor să curgă în mod controlat prin cafeaua macinată. Partea interioara a filtrului are niste striatii care reusesc să retină apa in contact cu granulele de cafea o perioadă mai indelungată prelungind timpul extractiei.

Pentru a prepara cafeaua la V60, se începe prin a încălzi apa la temperatura potrivită și se preîncălzește filtrul V60. Apoi se adaugă cafeaua macinată în filtru și se toarnă apă caldă peste ea, începând cu o cantitate mică și crescând gradual.

Acest proces de "pregătire" a cafelei permite aromelor și uleiurilor din cafea să se deschidă și să se amestece cu apa, creând o băutură cu un gust și aroma complexă. De asemenea, permite controlul precis al raportului dintre apă și cafea, așa cum și a timpului de extracție, toate acestea contribuie la obținerea unei băuturi cu note delicate și fine.

Este important de menționat că metoda V60 necesită un anumit nivel de pricepere și abilitate, precum și un echipament adecvat, cum ar fi un filtru V60 si un ibric cu gat de lebădă pentru a pregăti cafeaua. Cu toate acestea, aceasta poate fi o metodă extrem de gratificatoare pentru cei care iubesc cafeaua și doresc să experimenteze cu diferite metode de preparare.