Un ghid pentru a înțelege diversitatea aromelor din cafeaua de specialitate la nivel global.

🌍 Africa – aromele originare ale cafelei

Africa este considerată leagănul cafelei, în special datorită Etiopiei. Cafelele africane sunt recunoscute pentru:

  • Arome florale și citrice (ex. Ethiopia Yirgacheffe, Kenya AA)
  • Aciditate ridicată – fructată, vibrantă
  • Note complexe – ceai negru, iasomie, bergamotă

🌎 America Latină – echilibru și dulceață

Regiunile din America Latină (Columbia, Brazilia, Costa Rica) sunt cele mai mari exportatoare de cafea de specialitate. Caracteristici:

  • Corp echilibrat, mediu
  • Arome dulci – caramel, ciocolată, nuci
  • Aciditate moderată, prietenoasă

🌏 Asia – intensitate și condimente

Cafelele asiatice (Sumatra, India, Vietnam) sunt unice prin profilul lor intens. Specific:

  • Corp greu și dens
  • Arome pământii și condimentate – tutun, cacao amară, condimente
  • Note exotice – scorțișoară, cuișoare, lemn dulce

🔎 Concluzie

Fiecare continent aduce un univers propriu de arome și texturi. Alegerea unei cafele de specialitate devine astfel o călătorie aromatică prin lume, de la delicatețea florală africană la dulceața echilibrată latino-americană și intensitatea condimentată asiatică.