AMERICA CENTRALA

ORIGINI GEOGRAFICE În America Centrală, veți găsi aciditate variabilă, dar de obicei boabele de cafea din această regiune sunt cunoscute pentru echilibrul lor, ceea ce face bine oamenilor la începutul relației lor cu cafeaua proaspăt prajită. Nici prea amare, nici prea acide cu arome catifelate cum ar fi ciocolata. Costa Rica este cunoscută pentru cafeaua corpolentă, în timp ce, dacă te duci spre vest în Mexic, vei găsi ceva un pic mai ușor. Ambele tendințe, spre omogenitate și spre diferențiere, sunt expuse în America Centrală. În America Centrală se cultivă în mod clasic, patru varietăți, Bourbon, Caturra, Catuai și Typica ce sunt procesate prin variații ale metodei prin spălare.

Cafeaua din America Centrala este cunoscută pentru aromele sale unice, precum ciocolată, fructe exotice și nuanțe de caramel. Cafelele din această regiune sunt de obicei cultivate în regiuni cu altitudini medii și sunt apreciate pentru calitatea și consistența lor. Honduras, Guatemala și El Salvador sunt câteva dintre țările care produc cafea de calitate din America Centrală.

Descoperă aromele unice din America Centrală - Cafea de Specialitate

Subcategorii

 • PANAMA

  Panama este o țară situată în America Centrală, cunoscută pentru producția de cafea de specialitate de înaltă calitate. Clima caldă și umedă a țării, combinată cu solul vulcanic bogat, oferă condiții ideale de creștere pentru cafea. Cafeaua Panama este considerată una dintre cele mai fine din lume, cu un profil de aromă unic și altitudinea mare, contribuind la gustul său deosebit. În general, producția de cafea de specialitate din Panama este cunoscută pentru calitatea înaltă și profilul său de aromă unic, iar țara continuă să fie un producător semnificativ de cafea de specialitate în lume.

  Cafeaua de specialitate din Panama este apreciată în întreaga lume pentru gustul său distinctiv, aromă complexă și note fructate și florale. Panama este o țară mică din America Centrală, dar are o istorie bogată în producția de cafea, fiind recunoscută pentru cafeaua sa de înaltă calitate.

  Unele dintre cele mai notabile regiuni producătoare de cafea din Panama includ Boquete, Volcan și Chiriqui. Boquete este o regiune situată în zonele înalte din provincia Chiriqui, cunoscută pentru aciditatea strălucitoare și profilul de aromă complex, cu note de citrice, fructe și flori. Volcan este situat în provincia Chiriqui și este cunoscut pentru gustul său fin și echilibrat, cu note de ciocolată, nuci și condimente. Chiriqui este o regiune situată în vestul Panama și este cunoscută pentru cafeaua bogată și bogată, cu note de ciocolată, fructe și caramel. Regiunea Boquete din Panama este cunoscută în special pentru producția de cafea de specialitate, datorită climei sale favorabile și a solului vulcanic. Aici, cafeaua este cultivată la altitudini ridicate, între 1.200 și 1.800 de metri, ceea ce permite boabelor să se dezvolte lent și să obțină o aromă și un gust complex.

  Cele mai cunoscute soiuri de cafea din Panama sunt gesha (sau geisha), care este recunoscut pentru aromele sale florale și fructate intense și boabele sale mari și rotunde, precum și boabele de tip bourbon, care sunt mai dulci și mai aromate decât alte soiuri.

  Cafeaua de specialitate din Panama este, în general, produsă în cantități mici, ceea ce o face și mai rară și mai prețioasă. Deși prețul poate fi mai ridicat decât cel al altor cafele, mulți iubitori de cafea consideră că merită fiecare bănuț, pentru gustul și calitatea sa superioară.

 • NICARAGUA

  Nicaragua este o țară cu o lungă tradiție în producția de cafea. Cultivarea cafelei în Nicaragua a început în secolul al XIX-lea și a devenit o industrie importantă pentru economia țării. În prezent, Nicaragua este unul dintre cei mai importanți producători de cafea din lume, cu o producție anuală de peste 2,5 milioane de saci de cafea.

  Cafeaua de specialitate din Nicaragua este cultivată în regiuni cu altitudine ridicată, unde clima și solul sunt favorabile dezvoltării boabelor de cafea cu arome complexe și profiluri gustative distincte. Aceste regiuni includ Jinotega, Matagalpa, Nueva Segovia, Carazo și alte zone din centrul și sudul țării.

  Jinotega - Această regiune este renumită pentru cafeaua sa cu note de ciocolată neagră, caramel și fructe de pădure. Jinotega este situată în nordul țării, la granița cu Honduras.

  Matagalpa - Această zonă este recunoscută pentru cafeaua sa cu note de cacao, fructe uscate și citrice. Matagalpa este situată în partea de nord-est a țării.

  Nueva Segovia - Această regiune produce cafea cu note de miere, caramel și ciocolată neagră. Nueva Segovia este situată în partea de nord-vest a țării.

  Carazo - Această regiune produce cafea cu note de vanilie, ciocolată și migdale. Carazo este situată în partea de sud a țării.

  Acestea sunt doar câteva dintre regiunile din Nicaragua care produc cafea de specialitate. În general, cafeaua de specialitate din Nicaragua este apreciată pentru aromele sale complexe și echilibrate, precum și pentru abordarea sustenabilă și ecologică a producției.

  Cultivatorii de cafea din Nicaragua se concentrează din ce în ce mai mult pe producția de cafea de specialitate, care este considerată de calitate superioară și este vândută la un preț mai mare pe piața internațională. Cafeaua de specialitate din Nicaragua este cultivată în general prin metode sustenabile și ecologice, fără utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice.

  Boabele de cafea din Nicaragua sunt culese manual și sunt atent sortate și procesate, pentru a asigura o calitate superioară și un gust rafinat. Aromele și profilurile gustative ale cafelei de specialitate din Nicaragua variază în funcție de regiunea de proveniență și de tipul de boabe utilizat. Unele dintre cele mai comune arome și note gustative ale cafelei de specialitate din Nicaragua includ ciocolată neagră, caramel, fructe de pădure, vanilie, citrice și migdale.

  În concluzie, cafeaua de specialitate din Nicaragua este o alegere excelentă pentru cei care caută o cafea cu arome complexe și o gustare rafinată. Aceasta este cultivată prin metode sustenabile și ecologice și este disponibilă într-o varietate de arome și profiluri gustative distincte, care reflectă diversitatea regiunilor de proveniență din Nicaragua.

 • GUATEMALA

  Cafeaua a fost introdusă în Guatemala la mijlocul anilor 1700. Plantele au fost folosite inițial pentru ornamente până când au început sa fie utilizate la mijlocul anilor 1800. Această utilizare a început cu dorința guvernului de a crea o nouă economie care să sprijine țara. Cu sprijinul și asistența necesară, industria a început sa crească de la sfârșitul anilor 1800 până azi, Guatemala a fost clasată drept unul dintre primii 5 producători și exportatori de cafea din lume.  În prezent, Guatemala are aproximativ 130 000 de fermieri care plantează, recoltează și exportă boabe de cafea.  Cafeaua din Guatemala este, în general, cunoscută pentru că este puternică, moderată în aciditate, corpolentă și cu o aromă delicioasă. Secretul din spatele acestor arome nu este legat doar de plante în sine, ci mai ales de mediul în care au crescut. Cu cât este cultivată la o altitudine mai mare, cu atât este mai robustă și aromată. Cu toate acestea, există și alți factori care influențează calitatea cafelei și aroma generală a boabelor precum calitatea solului, cantitatea de precipitații, expunerea la soare și metodele de cultivare.  Cafelele din Guatemala sunt cunoscute ca fiind dulci, corpolente și multe note de arome de ciocolată. Multe cafele au un gust dulce de cacao fie un gust dulce de ciocolată cu lapte, precum și note de nuci.

 • HONDURAS

  Situată în mijlocul Americii Centrale, Honduras este o țară care își arată frumusețea naturală. Peisajele muntoase acoperite cu păduri nesfârșite și jungle cu faună sălbatică abundentă sunt caracteristice acestei țări frumoase. Unii oameni chiar se referă la Honduras drept „plămânul verde” al Americii Centrale.

  Deși Honduras produce mai multă cafea decât Costa Rica și Guatemala împreună, se știe puțin despre ea în scena de specialitate. De-a lungul deceniilor, banana a fost cultura comercială predominantă în Honduras.

  În timp ce țările învecinate au avut inițiative guvernamentale pentru a stimula creșterea micilor producători de cafea, producția de cafea din Honduras a câștigat puțină recunoaștere în afară de piața mărfurilor. Lipsa infrastructurii a fost principalul motiv pentru care cafeaua de înaltă calitate nu a putut fi distinsă de alte produse. Cu toate acestea, în ultimii ani, institutul național al cafelei din Honduras, IHCAFE, a depus un efort destul de mare în educarea fermierilor pentru ca aceștia să poată îmbunătăți tehnicile de procesare și cultivare.

  Prin crearea unei rețele extinse de producători și stații de spălat chiar și în zonele îndepărtate, interesul pentru producția de cafea de înaltă calitate a crescut. În zilele noastre, mai ales cafelele de la micile cooperative au reușit să-și croiască drum să traverseze marea și să ne răsfețe cu dulceața lor divină.

  CONTINENT Central America
  REGIUNILE DE CAFEA Marcala (Montecillos), Copán, Comayagua, El Paraiso, Opalaca, Agalta
  ALTITUDINI DE CAFEA 1,000 – 1,600 m
  VARIETIES Bourbon, Caturra, Catuai, Pacas, Typica
  HARVEST PERIOD Dec – Apr
  FERME DE CAFEA Smallholders and plantations
  DIMENSIUNEA MEDIE FERMA 0.5 – 5.5 ha
  PRODUCȚIE ANUALĂ (IN SACI DE 60KG) 5,931,000

 • COSTA RICA

  Costa Rica este un producător binecunoscut de cafea de înaltă calitate și este deosebit de renumit pentru cafeaua Arabica. Țara are o climă favorabilă și un sol vulcanic bogat, care contribuie la profilul de aromă unic al cafelei sale. Unele dintre cele mai importante regiuni producătoare de cafea din Costa Rica includ Tarrazu, Tres Rios, Central Valley, West Valley și Brunca.

  Tarrazu este cunoscut pentru aciditatea sa strălucitoare și aroma îndrăzneață, în timp ce Tres Rios este renumit pentru gustul său neted și echilibrat. Valea Centrală este o regiune mare care produce o varietate de profiluri de arome, inclusiv note de citrice, ciocolată și caramel. West Valley este cunoscută pentru profilul său de aromă rustică, pământească, în timp ce Brunca este renumită pentru gustul său fin, dulce și rotunjit. Fiecare regiune are propriul microclimat și condiții de sol unice, care contribuie la profilul de aromă distinct al cafelei sale.

Filtre active