După ce sunt culese, fructelor de cafea li se îndepărtează pulpa pentru a putea ajunge la boabele verzi.
Ciresele de cafea, dupa cules, pot fi depozitate pentru un timp extrem de scurt, ele trebuiesc procesare foarte repede dupa cules, altfel gustul va fi deteriorat.
Metodele de procesare ale cafelei sunt:
Natural/dry
Acest proces are urmatorii pasi: boabele cele mai uscate sint separate cu cu ajutorul , dupa care restul cireselor sint puse la uscat , nedecorticate, pe paturi de uscare.
Procesul natural este complet intre 3 si 5 saptamini.
Procesul natural da cafelei mai putin aciditate, mai multa dulceata si mai mult corp.
Pulped natural
Termenul de “pulped natural” se poate traduce prin decorticare naturala, adica procedeul este simplu, se curata de coaja(cascara) boabele de cafea si se lasa la uscat cu mucilagiul pe ele.
Cu cit boabele sunt lasate mai mult in mucilagiu, la uscat cu atit cafeaua va avea un gust mai dulce si un corp mai puternic.
Semi-washed /semi –dry
Prima data ciresele uscate vor fi separate cu ajutorul apei, apoi ciresele sint decorticate,dupa care ele vor pierde1/4 din greutate.
Apoi boabele vor fi curatate cu ajutorul unei centrifuge , care nu reuseste sa separe si boabele nedecorticate.
Daca ele ramin, vor avea un impact negativ asupra gustului cafelei.
Dupa care boabele sint uscate in mucilagiu, dupa care sunt selectionate manual.
Aceste proces poate dura 8 zile si economiseste apa.
Gustul cafelei va asemanator cu cel al cafelei procesate natural, va avea corp puternic, aroma si dulceata si o aciditate fina, la fel a cafelelor procesate prin metoada umeda.
Washed coffee(fully washed)
Pentru aceasta metoda este nevoie intre 130 si 150 de litri de apa pentru un kilogram de cafea.
Prima data ciresele sunt spalate si presortate in tancuri de apa sau conducte cu apa.
Mucilagiul este indepartat mecanic, utilizindu-se chimicale sau prin procesul de fermentatie, ud.
Acest proces de fermentatie dureaza intr 12 si 36 de ore.
Procesul se termina cind boabele nu mai sunt muciluginoase.
Cafelele spalare sunt foarte acide, au mai putina dulceata si corp.